Τα νέα μας

Πολιτιστική και Φυσική κληρονομιά: Κίνδυνοι & Απειλές για το Δήμο Μαραθώνα

 

«Πολιτιστική και φυσική κληρονομιά: κίνδυνοι και απειλές για τον Δήμο Μαραθώνα»

21 Οκτωβρίου 2023

Το Σάββατο, 21/10/2023, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των «Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα» στη φιλόξενη αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου, η διάλεξη του κ. Γιάννη Στεργιόπουλου, πτυχιούχου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Αρχιτέκτονα Τοπίου ΜΑ (University of Sheffield) με τίτλο: «Πολιτιστική και φυσική κληρονομιά: κίνδυνοι και απειλές για τον Δήμο Μαραθώνα».

Ο ομιλητής ενημέρωσε για τις τρεις λεκάνες νερού που απειλούν την περιοχή (Ραπεντώσα, Χάραδρος, Μυρτιά), υπογράμμισε την ανθρώπινη επέμβαση στη φυσική ροή πολλών ρεμάτων, με σκοπό την ανέγερση οικιών και επιχειρήσεων και μίλησε για τις συνεχείς πιέσεις από περιβαλλοντικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους που ευνοούν την υλική φθορά και την οικολογική υποβάθμιση των πολιτιστικών αγαθών αλλά που σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν την μερική ή και την πλήρη καταστροφή τους. Επίσης, ενημέρωσε για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Η εργασία πρωτοπαρουσιάστηκε ως «Διάλεξη 9ου εξαμήνου» της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών με επιβλέποντα Καθηγητή τον κ. Νίκο Αναστασόπουλο.

Ανάμεσα στο ακροατήριο της κατάμεστης αίθουσας ήταν επικεφαλείς Δημοτικών παρατάξεων, μέλη περιβαλλοντικών συλλόγων όμορων Δήμων («Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας» και άλλοι), ο επιβλέπων Καθηγητής Νίκος Αναστασόπουλος (ΕΜΠ), η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής Στέλλα Ραυτοπούλου, ο Διευθυντής του Λυκείου Μαραθώνα Περικλής Καλατζής και πλήθος άλλων, ενδιαφερόμενων πολιτών.

 

 

 

Κατάργηση Φορέων Διαχείρισης 23/12/2021

https://pfpo.gr/deltio-typou-pfpo-gia-tin-katargisi-foreon-diacheirisis-prostatevomenon-periochon-tou-diktyou-natura-2000/

ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 6191 και ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 2021

Δελτίο Τύπου ΠΦΠΟ για την Κατάργηση Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 2021

Καταργούνται επτά φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000 (Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας,Εθνικό Πάρκο Σχοινιά, Μαραθώνα και Υμηττού Δέλτα Έβρου, Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και Σαμοθράκη, Εθνικά Πάρκα Βόρειας Πίνδου, Τζουμέρκα, Άγραφα, κοιλάδας Αχελώου και Μετέωρα,Εθνικός Δρυμό Ολύμπου), με ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 6191 και ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 2021.Οι αρμοδιότητές των φορέων που καταργούνται  μεταφέρονται  στον  υπερ –  συγκεντρωτικό Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), η διοίκηση του οποίου ορίζεται από την κυβέρνηση.               

Σύμφωνα με τον περιβαλλοντοκτόνο ν. 4685/2020, η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας περνά υπό κεντρική διοίκηση και εντάσσεται στο νεοσύστατο «Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής». Η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος ισχυρίζεται ότι με την κεντρική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών θα επιλυθούν «χρόνια γραφειοκρατικά προβλήματα» που εμπόδιζαν τη «σωστή λειτουργία» των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων Διαχείρισης.


Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση των φορέων μεταφέρεται στο επιτελικό κέντρο στην Αθήνα δηλαδή οι γνωμοδοτήσεις για τα έργα θα βγαίνουν με κριτήρια άνωθεν και πάλι, χωρίς την συμμετοχή και την εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας, όπως ισχύει σήμερα με τους φορείς διαχείρισης.

Οι τοπικοί φορείς οι οποίοι γνωρίζουν την ιδιαιτερότητα των περιοχών μένουν στο περιθώριο αφού δεν θα συμμετέχουν πλέον στη διοίκηση και διαχείριση των Φορέων. Όπως αναφέρειο Κώστας Ποϊραζίδης, μέχρι προ ολίγων ημερών Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, “Η μεγαλύτερη απαξίωση είναι ότι εμείς δεν μάθαμε ποτέ ότι καταργηθήκαμε. Το μάθαμε εντελώς τυχαία.’’Επιπλέον,οι εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον κυριολεκτικά στον “αέρα”  και οι προσλήψεις σταματούν, ενώ είχαν προγραμματιστεί από το 2019. 

Οι περιοχές NATURA 2000 είναι η καρδιά της προστασίας της φύσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Δημιουργούν μια ασπίδα ζωής για απειλούμενα είδη και περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, φροντίζοντας για την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και φύσης.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να παρακάμψει μια σειρά εμποδίων που προέκυπταν σε διάφορα επενδυτικά σχέδια, ενώ συνολικότερα ο εν λόγω νόμος δίνει δυνατότητα αλλαγών χρήσης γης για την εγκατάσταση ξενοδοχείων, λατομείων ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών, διευκολύνοντας φυσικά την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ και κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αποδοκιμάζουμε την κυβέρνηση, η οποία με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη ανάπτυξη επιχειρεί να υποβαθμίσει τις περιοχές αυτές που αποτελούν τον πλούτο της Ελλάδας.

Οι μάσκες έπεσαν Κύριοι όσο και αν προσπαθήσατε να παρουσιάζεστε ως περιβαλλοντικοί υπερασπιστές και φιλόζωοι .Η τακτική σας δε να δημοσιεύεται αντιπεριβαλλοντικούς νόμους σε περιόδους γιορτών, διακοπών για να περιορίσετε τις αντιδράσεις είναι κατακριτέα και προφανής από το λαό.

Τα τροχόσπιτα που έγιναν κατοικίες

https://www.kathimerini.gr/society/562469155/ethniko-parko-schinia-ta-trochospita-poy-eginan-katoikies/

15 Ιουνίου 2023

Εθνικό Πάρκο Σχινιά: Τα τροχόσπιτα που έγιναν κατοικίες

Σε ιδιωτική και ταυτόχρονα δασική έκταση στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Σχινιά

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος ενημέρωσε προχθές τον εισαγγελέα για συνεχιζόμενες από το 2018 οικοδομικές εργασίες στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά.

Γιώργος Λιάλιος15.06.2023 • 08:52

Κοινοποίηση

Το 2014, μέσα σε ένα οικόπεδο όπου προϋπήρχε ένα κτίσμα, εντοπίστηκε μια ομάδα τροχόσπιτων. Το 2018 ξεκίνησε η αντικατάσταση των τροχόσπιτων με προκάτ κατοικίες. Τις ημέρες αυτές, οι εργασίες ολοκληρώνονται, με τη διαμόρφωση του ανάγλυφου γύρω από τα 13 κτίρια. Μόνο που το εν λόγω οικόπεδο (αν και αδιαμφισβήτητα ιδιωτικό) είναι δασική έκταση και μάλιστα στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Σχινιά. Οι δε «διαμορφώσεις» ισοδυναμούν με την ισοπέδωση των αμμοθινών, οικοτόπου προτεραιότητας στην κοινοτική νομοθεσία. Τις διαπιστώσεις αυτές έχει κάνει ήδη από το 2014 ο φορέας διαχείρισης της περιοχής (σήμερα ΟΦΥΠΕΚΑ), ενώ η υπόθεση εστάλη προχθες και στον εισαγγελέα, καθώς προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για την ολιγωρία της αρμόδιας πολεοδομίας (μέχρι πριν από ένα έτος, η Πολεοδομία Παλλήνης) και του Δασαρχείου Καπανδριτίου.

Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται μέσα στα όρια του εθνικού πάρκου, στη ζώνη Α3 (περιοχή προστασίας της φύσης). Αποτελούσε κάποτε τμήμα του αγροκτήματος Μπενάκη και σήμερα σε αυτό υπάρχουν αρκετές εκτάσεις που έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές. Μόνο που η περιοχή αυτή είναι ταυτόχρονα και δασική και ως εκ τούτου η οικοδόμηση νέων κτιρίων απαγορεύεται.

Τον Αύγουστο του 2014 ο φορέας διαχείρισης του εθνικού πάρκου διαπιστώνει για πρώτη φορά μέσα σε ένα περιφραγμένο οικόπεδο τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού τροχόσπιτων (στο οικόπεδο υπήρχε τουλάχιστον από το 2014, ενδεχομένως και νωρίτερα, ένα κτίσμα). Ο φορέας ειδοποιεί την αστυνομία, καθώς η δημιουργία κάμπινγκ στη συγκεκριμένη περιοχή απαγορεύεται, όμως δεν γίνεται τίποτα. Ο φορέας επανέρχεται τον Δεκέμβριο του 2018, ειδοποιώντας την Πολεοδομία Παλλήνης (όπου τότε υπαγόταν η περιοχή) και το Δασαρχείο Καπανδριτίου για οικοδομικές εργασίες σε εξέλιξη, για τις οποίες ο φορέας δεν έχει ενημερωθεί (όπως έπρεπε, βάσει της νομοθεσίας). Οι εργασίες συνεχίζονται και το 2019, που πλέον ο φορέας διαπιστώνει την κατασκευή προκάτ κατοικιών και ενημερώνει εκ νέου δασαρχείο και υπηρεσία δόμησης. Το δασαρχείο αντιδρά και διατάσσει έλεγχο, ο οποίος όμως δεν ολοκληρώθηκε. Η πολεοδομία δεν αντιδρά.

Στις αρχές του 2022, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου υποβάλλει αίτημα για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Ομως δύο μήνες αργότερα, η τοπική μονάδα διαχείρισης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ, «διάδοχος» των παλαιών φορέων διαχείρισης) σε αναφορά της καταγράφει εργασίες κατασκευής λυόμενων, προς αντικατάσταση των τροχόσπιτων, και καλεί (πάλι) το δασαρχείο και την πολεοδομία, που δεν αντιδρούν.

Στην περιοχή η οικοδόμηση νέων κτιρίων απαγορεύεται – Το χρονικό από το 2014 μέχρι σήμερα και τα ερωτήματα.

Οι εργασίες ολοκληρώνονται και από τις αρχές του 2023 ξεκινούν εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου των 13 κτισμάτων. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ παρεμβαίνει εκ νέου, διαπιστώνοντας «εργασίες διαμόρφωσης ανάγλυφου, επιχωμάτωσης με πλήρη εξάλειψη του υπορόφου και μεσορόφου της βλάστησης αλλά και των αμμοθινών, επίστρωσης χαλικιού, κοπής κλάδων (κουκουναριάς και άλλων), αντικατάστασης της περίφραξης και διάνοιξης θυρών και διαμόρφωσης μονοπατιού προς τη θάλασσα». Αυτοψία πραγματοποίησε και το Δασαρχείο Καπανδριτίου.

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Προχθες ο ΟΦΥΠΕΚΑ απέστειλε νέο έγγραφο προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, την Πολεοδομία Μαραθώνα (που ιδρύθηκε μόλις πριν από ένα έτος) και το δασαρχείο. Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την υπόθεση αυτή είναι πολλά. Κατ’ αρχάς, πόσα κτίρια προϋπήρχαν στο οικόπεδο (σύμφωνα με το έγγραφο του ΟΦΥΠΕΚΑ, ένα) και πώς επί σχεδόν μια δεκαετία το οικόπεδο χτίζεται μέσα στο εθνικό πάρκο χωρίς η πολεοδομία και το δασαρχείο να έχουν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητα. Επίσης, ο ιδιοκτήτης της έκτασης εμφάνισε πράξη νομιμοποίησης αυθαιρέτων, η οποία θα πρέπει κανονικά να ακυρωθεί, εφόσον δεν επιτρέπεται η «τακτοποίηση» αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι πριν από μερικά χρόνια μια άλλη περίπτωση αυθαιρέτων στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά παραλίγο να οδηγήσει τη χώρα στο εδώλιο του Ευρωδικαστηρίου. Πρόκειται για τις οκτώ παράνομες ταβέρνες οι οποίες είχαν κριθεί κατεδαφιστέες από το 1999 αλλά λειτουργούσαν… επί 20 χρόνια (και μάλιστα το 2014 με τη νομοθετική κάλυψη του υπουργείου Περιβάλλοντος) και τελικά κατεδαφίστηκαν το 2015-16.

ΑΚΙΝΗΤΑΑΥΘΑΙΡΕΤΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ

«Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα»

Η επετειακή έκθεση της ΕΥΔΑΠ: Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 χρόνια Φράγμα Μαραθώνα

Η επετειακή έκθεση της ΕΥΔΑΠ για τον εορτασμό των 90 χρόνων από την κατασκευή του φράγματος και της τεχνητής λίμνης του Μαραθώνα, έχει ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό με ελεύθερη είσοδο, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Η έκθεση «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 χρόνια Φράγμα Μαραθώνα» προσφέρει τη δυνατότητα στο κοινό να μελετήσει τις πολλές προκλήσεις που έκρυβε αυτό το μεγάλο έργο, εξετάζοντας όχι μόνο τις ιστορικές και τεχνικές συνθήκες, αλλά και τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές.

Η Έκθεση διερευνά ποιο ήταν το συγκείμενο της εποχής κατασκευής του έργου, ποιοι εργάστηκαν γι’ αυτό και υπό ποιες συνθήκες, τι σώζεται από την κατασκευή του 90 χρόνια μετά και πόσο επηρέασε το εργοτάξιο αυτό στην οργάνωση των μετέπειτα τεχνικών έργων στη χώρα μας.
Τα παραπάνω ερωτήματα αντιστοιχούν στις εξής τρεις θεματικές ενότητες:
Α. Μία σύνθετη κατασκευή
Β. Ένα πρότυπο και πολυπληθές εργοτάξιο
Γ. Η Διατήρηση στη μνήμη
Περπατώντας μέσα στις αίθουσες της Έκθεσης οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν τις δυσκολίες στην πραγμάτωση ενός από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα της εποχής, που υπήρξε εφαλτήριο μιας σειράς άλλων σπουδαίων έργων που άλλαξαν την Ελλάδα του Μεσοπολέμου και επέτρεψαν την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της Πρωτεύουσας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο ευρύ κοινό.

 

3/2/2020
Παράταση έως τις 29 Μαρτίου 2020 της Επετειακής Έκθεσης της ΕΥΔΑΠ «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα»

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Ευαγγελία Αγγελίδου
Βιολόγος, Δρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
π. Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Αν. Αττικής
π. Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας
 
tilefona

fb0

Premium Joomla Templates