Ραμνούς: Ο καλύτερα διατηρημένος Αρχαίος Δήμος της Αττικής που κατοικείτο από τη νεολιθική εποχή
Στην περιοχή Ραμνούντα βρίσκεται ένας από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να διαπιστώσει τη δομή και τις βασικές λειτουργίας ενός αττικού δήμου.
Στον αρχαιολογικό αυτό χώρο σώζονται εντυπωσιακά ερείπια που βρίσκονται βορειοδυτικά του σύγχρονου οικισμού της Αγίας Μαρίνας Γραμματικού, του Δήμου Μαραθώνα, με θέα την Εύβοια.
Στο Ραμνούντα υπήρχε λατρευτικός χώρος της θεάς Νέμεσης, η οποία ήταν συνδεδεμένη με τη θεία δίκη. Θεωρείτο αγροτική θεά που μεριμνά για την ισορροπία και τη διατήρηση της τάξης και εκδικείται την ύβρι όταν κάποιος διαταράσσει την τάξη και το μέτρο. Αυτός ο λατρευτικός χώρος της θεάς Νέμεσης, ήταν ο σημαντικότερος λατρευτικός χώρος της θεάς στην αρχαία Ελλάδα.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Ραμνούντα, εκτείνεται σ’ ένα λόφο ύψους 30 μέτρων που βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα ανάμεσα σε δύο όρμους. Η οχυρωμένη ακρόπολη του Ραμνούντα δεσπόζει πάνω από τα δύο μικρά λιμάνια που βρίσκονται και από τις δύο πλευρές του χώρου. Σ’ αυτά τα λιμανάκια εισάγονταν σιτηρά για την Αθήνα κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Μέσα στα τείχη σώζονται το γυμνάσιο, το θέατρο, ιερά και η ακρόπολη του Ραμνούντα. Η κεντρική πύλη του φρουρίου βρίσκεται ακόμα στα νότια του φρουρίου, όμως υπάρχουν και άλλες, μικρότερες πύλες. Η κατασκευή των τειχών έχει γίνει από τοπικό μάρμαρο, από τον κοντινό όρμο της Αγίας Μαρίνας. Μέσα στα όρια των τειχών ξεχωρίζουν οι ναοί της Νέμεσης, ενώ έξω από τον περιτειχισμένο λατρευτικό χώρο, διασώζονται ίχνη κατοικιών. Υπάρχει επίσης, ναός του Αμφιάραου (Αμφιάρειον) αλλά και αρκετοί ταφικοί περίβολοι, όπως αυτός του Μενεστίδου.
Ο δήμος αυτός ήταν στρατηγικά σημαντικός για τις θαλάσσιες διαδρομές και ενισχυόταν αμυντικά με αθηναϊκή φρουρά των εφήβων (νέων ανδρών), οι οποίοι υπηρετούσαν εκεί κατά το 2ο έτος της θητείας τους.
Ο Ραμνούντας παρότι είναι ο πιο καλοδιατηρημένος αρχαίος δήμος της Αττικής που κατοικείτο από τη νεολιθική εποχή, ωστόσο παραμένει απομονωμένος/ξεχασμένος.
Πηγές:
Ελληνική Μυθολογία, Οι Θεοί, Εκδοτική Αθηνών.
Στη μαγική σκιά ενός αρχαίου Ραμνούντα. Μικρό οδοιπορικό στα ξεχασμένα ιερά της Ανατολικής Αττικής/Μέρος Β, Πηγή: www.lifo.gr https://www.lifo.gr/team/politismos/49999
Ραμνούς: https://el.wikipedia.org/wiki/