Σχολείων Μαραθώνα

Περπατώντας τα Περιβαλλοντικά & Πολιτιστικά μονοπάτια του Μαραθώνα: Πύργος Οινόης-Πευκοδάσος Σχινιά

Πρόγραμμα (Project) Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
 Γυμνασίου Μαραθώνα
 
«Περπατώντας τα Περιβαλλοντικά & Πολιτιστικά μονοπάτια του Μαραθώνα: Πύργος Οινόης-Πευκοδάσος Σχινιά» 
Σχολικό έτος 2013-14
 
 
Συντονιστές εκπαιδευτικοί: Μαρία Μαλεφάκη και Δημήτρης Σπυρόπουλος
 
Ενδεικτικές δραστηριότητες
Δραστηριότητα (1)
"Κατασκευή μοντέλου πύργου Οινόης Μαραθώνα "
Μαθητές/τριες της περιβαλλοντικής ομάδας Γυμνασίου Μαραθώνα κατασκευάζουν ένα μοντέλο του Πύργου Οινόης που κινδυνεύει με κατάρρευση, χρησιμοποιώντας απλά φυσικά υλικά όπως ξύλα, χαρτόνια, φύλλα, σε διαστάσεις ανάλογες του πραγματικού. Συμμετέχοντας στην προσπάθεια της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) για τη διάσωση του πύργου, «υιοθετούν» το μονοπάτι της Οινόης, που οδηγεί στο ομώνυμο Φαράγγι. Επισκέπτονται τον πύργο, τον φωτογραφίζουν, μαθαίνουν την ιστορία του και ενημερώνονται για το πρόβλημά του.  
Την ημέρα διεξαγωγής του 31ου Κλασσικού Μαραθώνιου, ο πύργος – μοντέλο εκτίθεται από τους μαθητές/τριες του Γυμνασίου Μαραθώνα σε χώρο της ΕΛΛΕΤ στο Καλλιμάρμαρο.  Χιλιάδες επισκέπτες βλέπουν το μοντέλο του πύργου και ενημερώνονται για το πρόβλημά του.
1
2
3
4
05
5b
6
7
8
9
10
12
13
 
 Μαθητές/τριες Γυμνασίου Μαραθώνα δημιουργούν  μοντέλο του Πύργου Οινόης, συμμετέχοντας στην προσπάθεια της ΕΛΛΕΤ για τη διάσωσή του. 
 
 
Δραστηριότητα (2)

"Μικροί ξεναγοί"
Το Μάρτιο του 2014 μαθητές/τριες της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Μαραθώνα ξεναγούν αντιπροσωπεία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) στον Πύργο της Οινόης και βλέπουν από κοντά τα έργα στήριξης.

Λίγα λόγια για τον Πύργο της Οινόης, όπως τον γνώρισαν τα παιδιά της περιβαλλοντικής ομάδας μέσα από τις εργασίες τους
Ο Πύργος της Οινόης βρίσκεται στην αρχή μονοπατιού (με αρχαιότητες), που οδηγεί στο Φαράγγι της Οινόης-Μαραθώνα. Είναι σημαντικό βυζαντινό μνημείο του 12ου μ.Χ. αιώνα, με εσωτερική διαμόρφωση, που χρησίμευε για την κατόπτευση και τον έλεγχο της περιοχής.
Χτίστηκε περί το 1250 μ.Χ., από τον Όθωνα Δελαρός, ιδρυτή του ελληνικού κλάδου του ομώνυμου οίκου ευγενών της Βουργουνδίας, ο οποίος ήλθε στην Ελλάδα για να υποτάξει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και κατέλαβε την Αττικοβοιωτία. Ο Πύργος κατασκευάστηκε με μεικτή λιθοδομή από λίθους και πλίνθους, έχει ύψος 11,5 μ. και διατάσσεται σε τρείς ορόφους, που σχηματίζονταν με θόλους.Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η πόρτα του και στο δεύτερο όροφο υπάρχει ένα μικρό παράθυρο. Το ισόγειο δεν είχε κανένα εξωτερικό άνοιγμα. Τα τρία επίπεδα επικοινωνούσαν μεταξύ τους με καταπακτές.
Δυστυχώς με το πέρασμα του χρόνου και τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, ο Πύργος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές και είχε ανάγκη από έργα στήριξης για να αποφευχθεί η κατάρρευσή του.Για το σκοπό αυτό η ΕΛΛΕΤ την άνοιξη του 2013 ξεκίνησε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης πολιτών και αρμόδιων φορέων.
Το Υπουργείο Πολιτισμού δεσμεύτηκε και χρηματοδότησε την 1η φάση εργασιών στήριξης του Πύργου, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα από την 1η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

03
04
03
04

Μαθητές/τριες Γυμνασίου Μαραθώνα ξεναγούν αντιπροσωπεία της ΕΛΛΕΤ στον πύργο της Οινόης

Δραστηριότητα (3)

"Μια πρωτομαγιά στον Πύργο της Οινόης με στεφάνια και αφηγήσεις"

Την πρωτομαγιά του 2014 μαθητές/τριες του Γυμνασίου Μαραθώνα συμμετέχουν μαζί με άλλα σχολεία της περιοχής σε μεγάλη εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στον τόπο του Πύργου της Οινόης και οργανώνεται από τη ΔΔΕ Ανατ, Αττικής σε συνεργασία με την ΕΛΛΕΤ. Οι μαθητές/τριες δημιουργούν ένα μεγάλο στεφάνι από κλαριά και αγριολούλουδα της περιοχής, ενημερώνονται για την ιστορία του πύργου και συμμετέχουν σε δραστηριότητες αφήγησης.

DSC_1188
DSC_1195
DSC_1196
DSC_1208
DSC_1215
DSC_1220
DSC_1221
DSC_1234
DSC_1235
DSC_1236
DSC_1240
DSC_1245
DSC_1261
DSC_1269

Μαθητές/τριες Γυμνασίου Μαραθώνα στολίζουν τον πύργο της Οινόης με ένα μεγάλο πρωτομαγιάτικο στεφάνι που δημιουργούν

Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά σήμερα...Αύριο;

Πρόγραμμα (Project) Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Γυμνασίου Μαραθώνα


«Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά σήμερα…Αύριο;»

Σχολικό Έτος: 2011-12

 

Συντονιστές εκπαιδευτικοί:Μαρία Μαλεφάκη και Δημήτρης Σπυρόπουλος


Σύντομη περιγραφή του προγράμματος

Οι μαθητές/τριες της περιβαλλοντικής ομάδας Γυμνασίου Μαραθώνα πραγματοποιούν «επίσκεψη και μελέτη πεδίου» σε δύο (2) βασικά οικοσυστήματα του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα:(1) στο πευκοδάσος και (2) στον υγρότοπο. Κατά την επίσκεψη αυτή παρατηρούν τα οικοσυστήματα της περιοχής, ενημερώνονται για την οικολογική αξία τους, καταγράφουν και επισημαίνουν βασικούς κινδύνους υποβάθμισης των οικοσυστημάτων αυτών. Στο πλαίσιο του προγράμματος ασχολούνται επίσης με την ιστορική εξέλιξη της περιοχής, διερευνούν τη χλωρίδα και την ορνιθοπανίδα της περιοχής. Με ερωτηματολόγιο καταγράφουν ανθρώπινες δραστηριότητες που απειλούν το Εθνικό πάρκο Σχινιά (φωτιά, απόρριψη σκουπιδιών, ηχορύπανση, οικοπεδοποίηση, δόμηση, αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων…). Τέλος διατυπώνουν προτάσεις για την αντιμετώπιση - διαχείριση των προβλημάτων αυτών.

 

Ενδεικτικές δραστηριότητες

Δραστηριότητα (1)
Θεατρικό δρώμενο: «Η γριά κουκουναριά και η παρέα της: Πόες, Θάμνοι και Δένδρα συνομιλούν»

Τον Απρίλιο του 2012 οι μαθητές/τριες της περιβαλλοντικής ομάδας Γυμνασίου Μαραθώνα παρουσιάζουν μέσα στο δάσος του Σχινιά το θεατρικό δρώμενο: «Η γριά κουκουναριά και η παρέα της: Πόες, Θάμνοι και Δένδρα συνομιλούν» βασισμένο σε μία συνομιλία πεύκων, θάμνων και λουλουδιών του πευκοδάσους. Σκοπός της δραστηριότητας είναι να αναδείξουν στη μαθητική και τοπική κοινότητα που συμμετέχει στην εκδήλωση: (α) την οικολογική αξία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά, (β) να επισημάνουν τους κινδύνους που το απειλούν και (γ) να ευαισθητοποιήσουν τους θεατές μαθητές/τριες και την τοπική κοινωνία. Συντονίστρια της δράσης: Η εκπαιδευτικός κα. Μαρία. Μαλεφάκη. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης εκδήλωσης "Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου" με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου της εκπαιδευτικής και τοπικής κοινότητας (βλ. Αρχική σελίδα: Εκδηλώσεις).

 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

 

Μαθητές/τριες Γυμνασίου Μαραθώνα παρουσιάζουν μέσα στο δάσος του Σχινιά το θεατρικό δρώμενο «Η γριά κουκουναριά και η παρέα της: Πόες, Θάμνοι και Δένδρα συνομιλούν» στο πλαίσιο της μεγάλης εκδήλωσης "Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"

Μονοπάτι ανάμεσα στα σχίνα

 

 
Πρόγραμμα (Project) Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
 Γυμνασίου Μαραθώνα
 "Μονοπάτι ανάμεσα στα σχίνα"
 
Σχολικό Ετος 2012-13
 
 
Συντονιστές εκπαιδευτικοί: Μαρία Μαλεφάκη και Δημήτρης Σπυρόπουλος
 
Ενδεικτικές δραστηριότητες
Δραστηριότητα (1)
Δραματοποιημένος διάλογος μέσα στο πευκοδάσος του Σχινιά: «Η γριά κουκουναριά» 
 

Το Σεπτέμβριο του 2012, οι μαθητές/τριες της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου Μαραθώνα παρουσίασαν μέσα στο πευκοδάσος του Σχινιά το δραματοποιημένο διάλογο «Η γριά κουκουναριά» με σκοπό να αναδείξουν την οικολογική αξία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα και τους κινδύνους που το απειλούν. Η εν λόγω δραστηριότητα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ανακαλύψτε τον Μαραθώνα…. με τα Μονοπάτια Πολιτισμού» για τα εγκαίνια του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).

 

 

1
2
3
4
5
6
7

Mαθητές/τριες  Γυμνασίου Μαραθώνα παρουσιάζουν μέσα στο πευκοδάσος του Σχινιά το δραματοποιημένο διάλογο «Η γριά κουκουναριά» στα εγκαίνια του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» της ΕΛΛΕΤ.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Ευαγγελία Αγγελίδου
Βιολόγος, Δρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
π. Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Αν. Αττικής
π. Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας
 
tilefona

fb0

Premium Joomla Templates