Μουσεία Μαραθώνα

Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα

1
1b
2
3
4
5
6
9
10
11
12
12
13
14
15
91
92

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα εγκαινιάστηκε το 1975, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το σύγχρονο οικισμό του Μαραθώνα στην περιοχή Βρανά. Παρά τα σημαντικά του εκθέματα, είναι ένα από τα μάλλον παραγνωρισμένα και λίγο γνωστά μουσεία της Αττικής.
Η έκθεση αναπτύσσεται σε πέντε αίθουσες και στο στεγασμένο αίθριο και περιλαμβάνει ευρήματα από τη Νεολιθική έως την ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο.
Στον απαλλοτριωμένο χώρο στον οποίο βρίσκεται το Μουσείο στεγάζεται και το Μεσοελλαδικό Νεκροταφείο, καθώς και ο Τύμβος των Πλαταιέων.
Πολύ κοντά στο Μουσείο, βρίσκεται το επίσης σημαντικότατο Πρωτοελλαδικό Νεκροταφείο στο Τσέπι Μαραθώνα, καθώς και ο Μυκηναϊκός Θολωτός Τάφος στην περιοχή του Αρνού.

 

 

 

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα φυλάσσεται ένα από τα πιο ιστορικά ευρήματα του αρχαίου κόσμου, το Τρόπαιο της Νίκης του Μαραθώνα, δηλαδή την αιώνια μαρτυρία νίκης που έστησαν οι Αθηναίοι στο σημείο που έτρεψαν (τρέπω>τρόπαιο) σε φυγή τον στρατό των Περσών το 490 π.Χ.

 

 

 

 

Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου

1
2
3
4
111
112

 

 

 Στο μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου που βρίσκεται μέσα στον οικισμό του Μαραθώνα, υπάρχει μόνιμη έκθεση των Ολυμπιακών Μαραθωνίων που παρουσιάζει την ιστορία των Ολυμπιακών Μαραθωνίων, ξεκινώντας από το 1896 έως και το 2000.

Περισσότερα από 3.100 εκθέματα καταγράφουν την ιστορία του Μαραθωνίου Δρόμου από το 1896 μέχρι σήμερα. Μια μοναδική αθλητική συλλογή που δεν θα μπορούσε να βρίσκεται αλλού εκτός από τη γενέτειρα του Μαραθωνίου Δρόμου.
Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες. Στο πρώτο κτίριο φιλοξενείται, μέσα από τη συλλογή σπάνιων αντικειμένων, ένα οδοιπορικό στην ιστορία των Ολυμπιακών Μαραθωνίων, ενώ στο δεύτερο καταγράφεται το παγκόσμιο κίνημα του Μαραθωνίου Δρόμου, μέσα από θεματικές ενότητες που είναι αφιερωμένες στους μαραθώνιους
που διεξάγονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σε Ολυμπιονίκες, στην εμφάνιση των γυναικών στο μαραθώνιο, ακόμη και στον εξοπλισμό των μαραθωνοδρόμων.
Το μετάλλιο του πρώτου νικητή στο αγώνισμα του Μαραθωνίου Δρόμου το 1896 στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, Σπύρου Λούη, αντίγραφο του κυπέλου που του απονεμήθηκε και προσωπικά του αντικείμενα.

 

 

Τα μετάλλια, τα κύπελα, τα παράσημα και πλήθος κειμηλίων του Στέλιου Κυριακίδη, νικητή του Διεθνούς Μαραθωνίου Δρόμου της Βοστόνης το 1946.
Στο Μουσείο εκτίθενται ακόμα τα κειμήλια από τη ζωή και τη δράση του Βουλευτή, Βαλκανιονίκη και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη με σημαντικότερο την σημαία με το έμβλημα της ειρήνης από την Πορεία του 1963.

Επικοινωνήστε Μαζί μας

Ευαγγελία Αγγελίδου
Βιολόγος, Δρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
π. Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Αν. Αττικής
π. Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας
 
tilefona

fb0

Premium Joomla Templates