«Χερσόνησος Κυνόσουρας Σχινιά:
Φυσικός βοτανικός κήπος στην Αττική»
Εργαστήριο – Μελέτη στο πεδίο
Κυνόσουρα
Το Σάββατο 20 Μαρτίου 2010, στο χώρο της Χερσονήσου Κυνόσουρας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά, πραγματοποιήθηκε το επιμορφωτικό εργαστήριο με θέμα «Χερσόνησος Κυνόσουρας Σχινιά: Φυσικός βοτανικός κήπος στην Αττική».
Το εργαστήριο συντόνισε η Π. Δεληπέτρου, δρ. Βιολογίας συνεργάτης του Τμήματος Βιολογίας του Παν/μίου Αθηνών και οι Υπεύθυνες ΠΕ της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ανατ. Αττικής Ε. Αγγελίδου και Ε. Κρητικού.
Το εργαστήριο παρακολούθησαν 15 εκπαιδευτικοί της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ανατ. Αττικής, μεταξύ των οποίων και ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσ. Επιστημών της Δ/νσής μας.
Στόχος του εργαστηρίου ήταν να αναδειχτεί η σημασία ενός Μεσογειακού οικοσυστήματος της Αττικής δίπλα στην πρωτεύουσα, μεγάλης βιοποικιλότητας, σχεδόν παρθένου, με σπάνια και εντυπωσιακή χλωρίδα καθώς και να διερευνηθούν πιθανοί κίνδυνοι υποβάθμισής του.
Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη, φωτεινή, υπέροχη, κατάλληλη για εργασία στο πεδίο!
Η προσέγγιση της Κυνόσουρας βέβαια, παρουσίασε μερικές δυσκολίες. Το ρυάκι που έπρεπε να διασχίσουμε, είχε «μεγαλώσει» με τις βροχές και για να το περάσουμε αναγκαστήκαμε να κάνουμε παράκαμψη μέσα από τη θάλασσα, κάνοντας την πρώτη μας «βουτιά».
Μόλις στεγνώσανε τα πόδια μας αρχίσαμε το σκαρφάλωμα στα βράχια…
Με την εξαιρετική ενημέρωση/καθοδήγηση εκ μέρους της κ. Δεληπέτρου άλλαξε η οπτική με την οποία βλέπαμε τον τόπο. Ήδη από την αρχή σκύβοντας πάνω στα βράχια της ακτής είδαμε να ξεπηδούν πολυάριθμα πανέμορφα λουλουδάκια (πόες). Χωρίς να χρειαστεί καν να μετακινηθούμε διαπιστώσαμε ότι μέσα σε μία πολύ μικρή επιφάνεια υπήρχαν αμέτρητα και διαφορετικά είδη φυτών (ένδειξη της μεγάλης βιοποικιλότητας).
Ανεβαίνοντας, αντικρίσαμε όλων των ειδών τους θάμνους (μακί και φρύγανα) που αποκτούσαν για εμάς ένα άλλα νόημα καθώς προσπαθούσαμε να τα αναγνωρίσουμε και να τα καταγράψουμε. Ανάμεσα τους στα μικρά ξέφωτα, ένα απίστευτο θέαμα -πολύχρωμα χαλιά από πανέμορφα λουλούδια –κάποια εκ των οποίων ενδημικά και σπάνια.
Φτάνοντας στη ράχη της Κυνόσουρας βρεθήκαμε ανάμεσα σε δύο θάλασσες. Ξαποσταίνοντας στην κορυφή δουλέψαμε σε ομάδες και παίξαμε ένα παιχνίδι «Θάμνοι και Πόες συνομιλούν».
Φεύγοντας εκφράσαμε την ελπίδα να επαναληφθούν τέτοιου τύπου δραστηριότητες και την ευχή ο τόπος αυτός να μείνει ανέπαφος από ανθρώπινες παρεμβάσεις για να μπορεί να μας δείχνει την ομορφιά και τη σημασία της χαρακτηριστικής μεσογειακής βλάστησης της χώρας μας.
Υπεύθυνες ΠΕ ΔΔΕ Ανατ. Αττικής
Ευαγγελία Αγγελίδου Ελένη Κρητικού
«Χερσόνησος Κυνόσουρας Σχινιά:
Φυσικός βοτανικός κήπος στην Αττική»
Σχεδιασμός & Οργάνωση Σεμιναρίου: Ευαγγελία Αγγελίδου & Ελένη Κρητικού
Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Ανατ. Αττικής